1. 10.

1. říjen 2008

Tim Eriksen - Every Sound Below Na severu Spojených států žije samorostlý folkový písničkář Tim Eriksen. Když před 12 lety účinkoval na festivalu v Rudolstadtu se skupinou Cordelia's Dad, evropskému publiku představil repertoár z doby, kdy dnešní Spojené státy byly ještě součástí Britského impéria. Letos přijel poprvé do Česka a vystoupil sólově na festivalu Colours of Ostrava a na Folkových prázdninách v Náměšti nad Oslavou. Jeho album Every Sound Below sice vyšlo už roku 2004, ale zatím je stále jeho poslední sólovou nahrávkou.

Careless Love 02:08

Occom's Carol (O Sight Of Anguish) 01:43

Před širším publikem se Eriksen zviditelnil roku 2003, kdy do světových kin přišel film Návrat do Cold Mountain, odehrávající se za americké občanské války. Eriksen spolupracoval na jeho soundtracku s písničkářem T-Bone Burnettem [tý boun bernetem], který o několik let dříve zkomponoval hudbu ke slavnému filmu Bratříčku, kde jsi. Eriksen má v Návratu do Cold Mountain také drobnou hereckou roli. Následující ukázka pochází z doby, kdy se děj filmu odehrával, tedy z války Jihu proti Severu.

The Cumberland And The Merrimac 04:52

Friendship 02:29

Eriksen svůj současný repertoár pojmenoval podle významné sbírky, The Sacred Harp, která poprvé vyšla roku 1844 - což je shodou okolností přibližně ve stejné době, kdy svoji první sbírku tuzemského folkloru vydal František Sušil. Ve Spojených státech se tehdy písně ve zpěvnících zapisovaly notací, kterou mohli číst i lidé bez znalosti houslového klíče: výšku tónu určují trojúhelníky, kolečka a čtverečky, v angličtině se tomuto kurioznímu zápisu říká shapenote singing.

John Colby's Hymn 04:11

Red Rosy Bush 02:34

Omie Wise 03:46

Every Sound Below 03:29

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.