5. únor: nepoučitelní obyvatelé Pompejí a veterinář, který vynalezl pneumatiky

5. únor 2018
Stalo se dnes

Dnes je pondělí 5. února. Venku se přeci jenom trochu ochlazuje. Však dneska je Agáty a pranostika říká: „Svatá Agáta bývá na sníh bohatá“. Uvidíme…

Člověk je tvor nepoučitelný. Dokládá to smutný osud obyvatel Pompejí, původně velmi bohatého městečka na okraji Vesuvu. 4. února roku 62 se sopka poprvé ozvala a erupce s následným zemětřesením zničila asi 60 procent města.

A co na to pompejští? Řekli si: „Něco takového už se nemůže stát.“ Postavili si město nové, ještě honosnější. Hned za 17 let se jim toto rozhodnutí pěkně vymstilo – sopka pohřbila město definitivně.

Kde bychom dneska byli, nebýt vynálezu pneumatik. A přitom je má na svědomí veterinář. Pan John Boyd Dunlop se narodil 5. února roku 1840 a pracoval jako veterinář v Belfastu ve Skotsku.

Lékař doporučil jeho malému synkovi jízdu na kole. Jenže ono nám to bez gum dost drncalo. A tak milý pan Dunlop nelenil a na obvody kol jeho tříkolky natáhl gumovou hadici, kterou za pomoci pumpičky na fotbalový míč naplnil vzduchem. Z patentu se dlouho neradoval, byl mu později odebrán, a tak se zabýval prodejem látek. To jsou osudy!

autor: Petr Beran
Spustit audio