50 let od první transplantace ledvin – Česko je v dárcovském programu na špičce Evropy

Od první transplantace ledvin v tehdejším Československu a zároveň i východní Evropě uplynulo přesně 50 let. Od té doby lékaři v Institutu klinické a experimentální medicíny IKEM transplantovali téměř 6000 ledvin.

Jak úspěšné jsou transplantace ledvin? A daří se stoprocentně prodloužit nebo zkvalitnit život pacientů? „V porovnání s pionýrskými začátky jsme na tom výrazně lépe,“ podotýká přednosta Kliniky nefrologie pražského IKEMu Ondřej Viklický.

První příjemci transplantací mají 95% šanci, že jim bude ledvina fungovat na konci prvního roku. Pokud je ledvina od dárce zemřelého, tak je šance 98%.


Dnešního křtu knihy, která půl století programu mapuje, se vedle lékařů účastnila i nejdéle žijící pacientka, které ledvinu poprvé transplantovali v roce 1968.

Střední doba funkce transplantované ledviny je 12 let od zemřelého dárce, od žijícího dárce vice jak 15 let. „Ledviny fungují velmi signifikantní dobu,“ dodává.

Dárců ale není pro všechny dostatek – pacienti čekají na transplantaci v Česku zhruba dva až tři roky, ve světě ale tomu není jinak. Navíc, Česko v dárcovském programu patří mezi nejlepší země v Evropě. „Stále jsou ale rezervy u dárců žijících,“ upozorňuje.

autoři: heš , prh
Spustit audio