Radikální strategie přežití mořské řasy

22. září 2010

Jednobuněčná mořská řasa Emiliania huxleyi se podílí na kontrole množství oxidu uhličitého v oceánech a atmosféře a biologům a ekologům je velice dobře známá. Přesto nyní odborníky překvapila radikální strategií, kterou se brání virové infekci.

Emiliania huxleyi patří mezi kalcifikující řasy - zabudovává oxid uhličitý do svých velice estetických schránek označovaných jako kokolity, které jsou složené z malých disků uhličitanu vápenatého. Stejně jako jiné druhy mořských řas zažívá období květu, které se projevuje tyrkysově modrými pásy na hladině vody. Tato růstová exploze obvykle bývá ukončena infekcí viry EhVs (Emiliania huxleyi Viruses).

Nová studie výzkumníků z několika evropských zemí ukázala, že řasy se virům brání velice rafinovaným a dosud nezaznamenaným způsobem - přecházením z jedné fáze životního cyklu do druhé. Řasa má dvě životní fáze - diploidní, ve které má dvě kopie svého genomu a haploidní, které je analogická spermii či vajíčku. Diploidní fáze je vůči virové infekci vnímavá a podléhá jí, zatímco haploidní fáze je "viruvzdorná". Infekce tak nikdy nemůže řasu zcela vyhubit. Autoři studie se domnívají, že klíčem k odolnosti vůči virům bude některý z rozdílů mezi haploidním a diploidním stádiem řasy.

Objev unikátní protivirové strategie popisuje článek, který tento týden vychází v Proceedings of the National Academy of Sciences.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.