EK udělila dosud nejvyšší pokutu za kartel

Evropská komise potrestala pokutou 676 milionů eur 9 petrochemických společností za kartelovou dohodu. Firmy 13 let udržovaly jednotné ceny parafínu, který se používá například na výrobu plastových obalů, voskovaného papíru, pneumatik nebo žvýkaček. Pokutu nedostala žádná česká společnost, ale několik firem, které v Česku působí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

rafinerie

rafinerie | Foto: Miroslav Konvalina

Nejvyšší pokutu dostala jihoafricko-německá společnost Sasol, která byla vůdcem kartelu. Zaplatí 318 milionů eur. Potrestáni budou i americký Exxonmobil, německý koncern RWE, maďarský MOL, španělský Repsol nebo francouzský Total.

Do kartelu patří i britsko nizozemská společnost Shell. Ta se ale pokutě vyhnula, protože komisi o kartelové dohodě informovala. Přísnější trest si naopak vysloužila italská skupina ENI, protože to není její první účast v podobném kartelu. Evropská komise se rozhodla pro exemplární trest, aby varovala ostatní společnosti na trhu před podobnými kartelovými dohodami.

"Nemohou si dělat iluze o tom, že by takové protiprávní chování Evropská komise někdy tolerovala," prohlásila eurokomisařka pro hospodářskou soutěž Neelie Kroesová.

Milan Kopp, Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme