Kyselé oceány budou hlučnější

22. září 2010

Oceány budou čím dál hlučnější nejen kvůli lodím a ponorkám, ale i kvůli stoupající kyselosti vody.

Už asi tři dekády vědí odborníci o zajímavém fenoménu - pokles pH mořské vody usnadňuje šíření zvukových vln. Mechanismus tohoto úkazu zatím není zcela prostudovaný. Tým specialistů na chemii oceánů z kalifornského Monteray Bay Aquarium Research Institute ale zajímalo, jakým způsobem k němu přispívají stoupající koncentrace atmosférického oxidu uhličitého, který oceány absorbují a který jejich vodu okyseluje.

Ilustrační foto - Atlantik

Vědci vycházeli z údajů Mezivládního panelu o klimatických změnách, podle kterých pH oceánů do roku 2050 poklesne o 0,3 jednotky. Tvrdí, že pokud k tomu dojde, budou se zvukové vlny ve vodě některých částí oceánu - například Atlantiku - šířit na vzdálenost o 70 procent větší, než dosud.

Největší problém s tím zřejmě budou mít velryby a ozubení kytovci, které už v současnosti ohrožuje hluk lodních motorů a ponorkových sonarů. Vojenský sonar může narušit přirozené chování a komunikaci kytovců na vzdálenost více než 500 kilometrů a se stoupající kyselostí vody se tato situace rozhodně nezlepší. Zasaženy budou také druhy ryb, které zvuk využívají k vyhledávání kořisti nebo obraně teritoria.

Výsledky studie popisuje článek, který vychází v časopise Geophysical Research Letters .

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.