Českým vědcům a výzkumníkům se otevírá přístup ke dvěma miliardám eur z fondů EU

Dvě miliardy eur pro české vědce a výzkumná pracoviště. Umožní je získat operační program podepsaný mezi Evropskou komisí a ministerstvem školství. Je to poslední z řady českých operačních programů, na základě kterých mohou naše subjekty čerpat peníze z unijních fondů do roku 2013. Většina ostatních se podpisu dočkala už před rokem.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Laboratoř - ilustrační foto

Laboratoř - ilustrační foto | Foto: Stockbyte

O peníze z operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace se mohou ucházet projekty vysokých škol, vědeckých institucí i soukromých podniků. Několik velkých projektů už ministerstvo školství vytipovalo.

Jde například o vybudování biotechnologického centra ve Vestci ve Středočeském kraji. Jedním z projektů je také stavba superpočítače v Ostravě. Stroj by měl sestavovat modely následků přírodních katastrof.

Část peněz má - podle ministra školství Ondřeje Lišky - ale jít i na popularizaci vědy. I u nás totiž, stejně jako jinde v Evropské unii, nebezpečně klesá zájem studentů o přírodní a technické obory. Hrozil by tedy nedostatek špičkových odborníků.

Ale přesně v této oblasti přece vězí to, jestli budeme schopni ne dnes, ale za dvacet let obstát v konkurenci nejenom vůči Spojeným států, ale také vůči zemím jako je Čína, Indie a další.

Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme