Komise doporučuje šetřit energiemi a zvážit i jádro

Větší úspory energií a možnost využití jaderné energetiky - to jsou hlavní závěry nezávislé komise pod vedením předsedy Akademie věd Václava Pačese. Odborníci vypracovali návrh možností získávání energie v návaznosti na snižující se zásoby uhlí v Česku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

jaderná elektrárna (ilustr. foto)

jaderná elektrárna (ilustr. foto) | Foto: Petr Večeřa

Část závěrů komise zveřejnila v červnu, diskusi vyprovokovala hlavně doporučení týkající se jaderné energetiky. Závěry komise se totiž neshodují s programovým prohlášením vlády. A co komise doporučuje?

Nezávislá energetická komise počítá s jadernou energií jako s jedním ze způsobů jak energii v budoucnu získat. Podle komise je jádro doslova důležitou součástí energetického mixu. Vláda ale ve svém prohlášení slíbila, že nepodnikne žádné kroky ke stavbě nových jaderných zdrojů. Tyto závěry odborníků si ale můžeme vykládat jako nepřímou podporu jaderné energii. Teď tedy materiál posoudí oponenti.

"Okamžitě jí předávám oponentní skupině, která pro vládu připraví oponentní posudek. A dále se tím bude vláda zabývat v následném období při verifikaci energetické koncepce České republiky - tak, jak jsem slíbili," řekl premiér Mirek Topolánek.

V oponentním týmu zasedne například někdejší člen představenstva RWE Transgas Milan Kajtman nebo jaderný fyzik František Janouch. Až bude mít vláda jejich posudek k dispozici, projedná novou energetickou strategii České republiky.

Už před časem energetický podnik ČEZ zveřejnil studii, která je podkladem jeho žádosti o posouzení vlivu případné dostavby dalších dvou reaktorů v Jaderné elektrárně Temelín na životní prostředí. Předseda Strany zelených Martin Bursík na to reagoval prohlášení, že pokud by se dostavba realizovala, vystoupí Zelení z vládní koalice.

Odborníci zdůrazňují, že role obnovitelných zdrojů je nezpochybnitelná. Stát by ale podle nich měl přehodnotit potenciál biomasy. Vláda by také měla hledat cesty, jak energiemi šetřit. S tím souvisí i výzkum a vývoj nových technologií, který by vládní kabinet měl více podporovat.

Se šéfem nezávislé energetické komise, předsedou Akademie věd Václavem Pačesem jsme mluvili v Ranním interview Radiožurnálu.

Milan Kopp, Václava Vařeková, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme