Strážníci by mohli dál měřit rychlost aut, ale omezeně

Městští a obecní strážníci by měli mít možnost měřit rychlost, ale jen "na domácí půdě" a za přesně daných podmínek. Shodl se na tom výbor Poslanecké sněmovny pro bezpečnost. Zelenou tak dal návrhu občanského demokrata Jana Klase, podle kterého by strážníci měli měřit jen na označených místech. Místo měření by jim totiž určila republiková policie. Poslanec Klas by chtěl také zbránit obchodování s měřením mezi jednotlivými obcemi a městy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fotka z policejního radaru

Fotka z policejního radaru | Foto: Policie ČR

Výbor měl na stole novelu zákona, kterou se ministerstvo vnitra snaží strážníkům vrátitpravomoc měřit rychlost. O tu by totiž jinak přišli už 1. ledna, kdy začne platit schválená reforma policie. S úpravou souhlasí například zástupci hlavního města Prahy. Podle nich totiž republiková policie nemá na měření rychlosti dostatečné kapacity a problém by se jen zvětšoval.

Poslanci se shodli, že pokud by strážníci už neměřili, nebyl by to takový problém, kdyby se Policie České republiky uměla s tímto úkolem sama vypořádat. Do budoucna by se měla do této aktivity zase zapojit, uvedl sociální demokrat František Bublan: "Jde o to, vrátit státní policii do této činnosti, protože ona ji úplně opustila a nechala ji městským strážníkům. Takže, aby se to dělalo nejenom v součinnosti, ale pod určitým dohledem státní policie - to je smyslem tohoto ustanovení, této změny."

Strážníci by podle Jana Klase nově mohli vybírat za rychlou jízdu jen v katastru obce, která je zřídila. Místo kontroly by pak muselo být jasně určené značkami: "Ten argument, že už při vjezdu do obce je padesátka, je relevantní. Ale když pak některý z řidičů bude tu padesátku ignorovat a bude ignorovat taky výstrahu, že se v místě měří rychlost, tak tyto řidiče je nutno ,vybodovat' a dostat ze silnic."

Některé malé obce se ale bouří proti zákazu smluv na měření v jiném katastru. Smlouva se sousedním městem byla totiž pro některé tou jedinou možností, jak měření rychlosti automobilů vůbec zajistit.

Příklad poskytl Radiožurnálu starosta vsi na sever od Prahy - Panenských Břežan - Libor Holík: "Jsme obec s 550 obyvateli, máme 5 zastupitelů včetně starosty, což je nejmenší množství, které je možné. Máme uzavřené dvě veřejnoprávní smlouvy. Kdybychom je nemohli uzavírat, veškerý provoz obce se prodraží. Obecní procesy by se buď zastavily úplně, nebo by se vyčerpaly finančně, takže by se zastavily v budoucnu - s tím, že by nás to stálo veliké částky."

O návrhu bude muset ještě hlasovat celá Poslanecká sněmovna, která už ho pustila prvním čtením.

Veronika Malá, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme