ČSÚ: Zahraniční obchod skončil v srpnu s nejhorším letošním výsledkem

Zahraniční obchod skončil v srpnu s přebytkem 3,6 miliardy korun. Oznámil to Český statistický úřad. Jde o letošní nejnižší výsledek. Na českém exportu se tak začínají projevovat dopady finanční krize na západoevropské ekonomiky i silná koruna.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Český statistický úřad

Český statistický úřad | Foto: Marián Vojtek

Podle ekonomky Raiffaisenbank Heleny Horské se bude bilance zahraničního obchodu v dalších měsících spíše zhoršovat. Jak dodala, čeká nás zpomalení evropské ekonomiky.

"A posílení koruny, které jsme zažili v předchozích měsících, se začne výrazně negativně projevovat na českém vývozu. Vývozci mají problémy s odbytem a je to vidět už na údajích za srpen. Klesá vývoz strojů a vybavení, počítačů, elektroniky, ale také aut, které doposud táhly český vývoz nahoru," uvedla.

Určitou záchranou pro českou ekonomiku bude podle ekonomky zahájení výroby v nošovické továrně Hyundai. "Ta by podle našich odhadů pomohla českému exportu nadále udržet růst," dodala Horská.

Tomáš Medek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme