Nobelovu cenu míru možná získá uvězněný čínský disident

Letošní Nobelovu cenu míru má šanci získat čínský disident. Podle ochránců lidských práv v nejlidnatější zemi světa by jim podobné ocenění dodalo odvahy a upozornilo svět na pokračující bezpráví v Číně. Aktivista Chu Ťia, který je mezi kandidáty na letošní Nobelovu cenu míru, proslul i bojem za práva lidí s nemocí AIDS, letos byl ale poslán za mříže kvůli údajnému rozvracení státní moci.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Medaile Nobelovy ceny

Medaile Nobelovy ceny | Foto: nobel-winners.com

"Je to skvělá zpráva pro všechny aktivisty a disidenty," reagoval na informace o možném ocenění ředitel čínské organizace AIDS Action Project Wan Jen-chaj. Podle mnohých ochránců lidských práv svět jejich porušování v uplynulých týdnech, kdy se v Číně konaly LOH, nevěnoval prakticky žádnou pozornost, pokud by tedy Chu Ťia skutečně získal Nobelovu cenu míru, situace by se okamžitě změnila.

Peking by ale podle nich nesl toto ohodnocení velmi nelibě, podobně jako např. minulý měsíc, kdy byl Chu Ťia nominován na Sacharovovu cenu za svobodu myšlení. 35letý Chu Ťia, který byl v dubnu odsouzen ke třem a půl letům vězení, se v minulosti zabýval i ochranou životního prostředí a úsilím o záchranu ohrožených tibetských antilop. Podílel se i na kampaních za osvobození politických vězňů.

Jméno letošního nositele Nobelovy ceny míru, který získá i částku 1,5 milionu dolarů, bude v norském Oslu oznámeno příští týden v pátek.

Milan Kopp, Robert Mikoláš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme