Ruská opozice se obává redukce vysílání Rádia Svobody

Ruská opozice žádá Spojené státy, aby zrevidovaly plány na omezení vysílání ruské redakce Rádia Svobodná Evropa / Rádia Svoboda. Opoziční představitelé varují, že v Rusku funguje jen mizivé procento nezávislých médií, které by nepodléhaly kontrole státu. Americké úřady plánují zredukovat vysílání stanice Svoboda od ledna 2009. Ušetřené prostředky chtějí investovat do rozvoje internetového portálu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

sestava mikrofonů pro mluvené slovo

sestava mikrofonů pro mluvené slovo | Foto: Pavel Šaman

Zástupci ruské opozice Vladimir Bukovskij, Boris Němcov a Vladimir Kara-Murza rozeslali otevřený dopis hned na několik míst americké administrativy - od úřadu, který reguluje fungování médií, přes výbory Senátu až po prezidentské kandidáty Baraka Obamu a Johna McCaina.

Adresáty žádají, aby se zasadili o přehodnocení rozhodnutí posílit internetové stránky ruské redakce Rádia Svobodná Evropa na úkor rozhlasového vysílání. V dopise varují, že ruská vláda v posledních letech získala plnou kontrolu právě nad televizním a rozhlasovým éterem. Občané mají podle opozice jen mizivou možnost přístupu k objektivním informacím, a proto je prý nelogické omezovat vysílání jednoho z mála kvalitních zdrojů. Upozorňují také, že většina ruské společnosti stále nemá přístup k internetu.

Americké úřady odůvodňují rozhodnutí tím, že stanice nevysílá na FM frekvencích, ale dlouhých a středních vlnách. Změny by se prý mohly dotknout i několika jiných cizojazyčných redakcí.

Milan Kopp, Lenka Kabrhelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme