Spojené státy uvažují o zlepšení vztahů se Sýrií

Spojené státy se v brzké době chystají posílit vztahy se Sýrií. S odvoláním na izraelské a americké činitele to uvedl izraelský rozhlas. Washington dlouhodobě Sýrii obviňuje z podpory mezinárodního terorismu. Až na bod mrazu se vztahy obou zemí dostaly před třemi lety. Tehdy zavraždili dodnes neznámí útočníci bývalého libanonského premiéra Rafíka Harírího a Spojené státy atentát připsaly právě Sýrii.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Moderní Damašek

Moderní Damašek | Foto: damascus-online.com

Spojené státy tehdy mimo jiné odvolaly svou velvyslankyni z Damašku. Teď se ale objevují náznaky, že nepřízeň americké diplomacie polevuje a proti sbližování Sýrie a Spojených států údajně nemá výhrady ani Izrael.

Sýrii pomohlo, že vede nepřímé rozhovory se židovským státem a také že slíbila navázání diplomatických styků s Libanonem. Už koncem září se americká ministryně zahraničí Condoleezza Riceová setkala se šéfem syrské diplomacie Valídem Muallimem. Navíc údajně Američané zvažují ukončení protisyrských sankcí. Návrat amerického velvyslance se ale zatím nechystá.

Martin Hromádka, Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme