6. 10.

6. říjen 2008

Aga Zaryan - Umiera Piekno Dny Varšavy v Praze vyvrcholí 8. října vystoupením zpěvačky Agy Zaryan na Jazzu v Rudolfinu. Dramaturgem tohoto velkolepého večera je jazzové vydavatelství Animal Records. Spolu s Pražskou komorní filharmonií budou v Dvořákově síni koncertovat David Dorůžka a Josefine Lindstrad, Vertigo Quintet s Dorotou Barovou, Jaromír Honzák Quartet, Libor Šmoldas Trio, Beata Hlavenková Trio s Lenkou Dusilovou, Petr Zelenka Quartet, Ondřej Pivec a Tomáš Hobzek s Langleym a Frahmem z USA. Aga Zaryan s triem Michala Tokaje představí svůj ojedinělý projekt Umiera pienkno, který je vzpomínkou na Varšavské povstání, jednu z nejtragičtějších událostí historie polského národa. Z alba Umiera piekno si úvodem poslechneme Piosenku o povstani.

1. Piosenka o povstani 3:32

2. Žoliborz 4:35

Letos si připomínáme 64. výročí Varšavského povstání. Propuklo 1. srpna 1944 a skončilo po třiašedesáti dnech, 3. října. Důsledky porážky povstalců byly nedozírné. Varšava byla téměř srovnána se zemí, statisíce civilistů, převážně mladých lidí a inteligence, bylo zabito a vyhnáno z města. Dochovanou poezii z této pohnuté doby zhudebnil Michal Tokaj a se svým triem, v některých písních doplněným smyčcovou sekcí, harfou a hobojem doprovodil sugestivní zpěv Agy Zaryan. Zpěvačce a všem protagonistům tohoto výjimečného projektu se podařilo citlivě vzkřísit neznámé příběhy a připlížit je pamětníkům i mladé generaci. V podání Agy Zaryan si nyní poslechněte křehkou titulní píseň Umiera pienkno.

3. Umiera pienkno 4:29

Album Umiera pienkno vyšlo loni, v symbolický den 1. srpna, u příležitosti 63. výročí Varšavského povstání. Tři dny potom Aga Zaryan se svými souputníky vystoupila v Muzeu Varšavského povstání, koncert přejímala Polská televize i rozhas. Projekt Umiera pienkno se setkal s nebývalým zájmem široké veřejnosti, na polských hudebních cenách Frederyk 2008 bylo Umiera pienkno, v kategorii poetická píseň, vyhlášeno albem roku a Aga Zaryan byla nominována na zpěvačku roku.

4. Koleda warszawska 3:50

Dříve než Aga Zaryan zazpívá píseň Milošč, vám připomeneme Jazz v Rudolfinu, který se uskuteční 8. října večer v Dvořákově síni. Spolu s Pražskou komorní filharmonií se na koncertu představí naše i zahraniční jazzová elita.

5. Milošč

autor: Ivana Radechovská
Spustit audio