Nobelovu cenu za lékařství letos získali virologové

Nobelova cena za medicínu, jako tradičně první z nového ročníku šesti Nobelových cen, putuje letos do Německa a do Francie, a to hned trojici laureátů. Za své objevy rakovinného viru HPV a viru HIV ji získávají Němec Harald zur Hausen a Francouzi Francoise Barréová-Sinoussiová a Luc Montagnier.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Medaile Nobelovy ceny

Medaile Nobelovy ceny | Foto: nobel-winners.com

Dvaasedmdesátiletý německý vědec Harald zur Hausen objevil, že rakovinu děložního čípku způsobují lidské papilomaviry. Rakovina děložního čípku je druhým nejčastějším typem rakoviny, kterým onemocní ženy.

Francouzští vědci Francoise Barréová-Sinoussiová a Luc Montagnier si Nobelovu cenu odnesou za to, že se jim před čtvrt stoletím podařilo izolovat virus HIV, který způsobuje nemoc AIDS.

Po dnešním úvodu bude již zítra ve Stockholmu následovat vyhlášení ceny za fyziku a ve středu ceny za chemii. Ve čtvrtek budeme znát jméno spisovatele či básníka odměněného cenou za literaturu a v pátek bude v Oslo vyhlášena letošní Nobelova cena za mír.

Celý ročník zakončí příští pondělí znovu ve Stockholmu oznámení laureáta ceny za ekonomii.

Tomáš Sniegoň, Hana Albertová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme