Mezi Bratislavou a Budapeští to opět vře, tentokrát kvůli nové učebnici vlastivědy

Slovenský premiér Robert Fico odmítl výroky svého koaličního partnera Jána Sloty, který přirovnal maďarskou ministryni zahraničí k Hitlerovi. Vztahy mezi Slovenskem a Maďarskem přesto minulý týden prudce ochladly. Důvodem je učebnice Vlastivědy pro čtvrté ročníky základních škol.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Robert Fico

Robert Fico | Foto: Ľubomír Smatana | Zdroj: Český rozhlas

Vlastivěda pro maďarské čtvrťáky obsahuje názvy obcí jenom ve slovenštině, a proto ji Maďaři odmítli s tím, že porušuje práva menšin. Ministryně zahraničí Maďarské republiky Kinga Gönczová vzápětí vyzvala slovenskou vládu, aby zjednala nápravu. To slovenský premiér Robert Fico označil za nepřípustné ultimátum.

Podle Roberta Fica je přístup k menšinám na Slovensku příkladem pro celou Evropu. Budapešť má jiný názor a uvažuje o stížností do Bruselu.

Ľubomír Smatana Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme