Shledání s ponorkou

13. březen 2013

Americké námořnictvo se znovu shledalo se svou ponorkou USS Grunion, která zmizela za druhé světové války.

Devadesát pět metrů dlouhá ponorka USS Grunion se sedmdesátičlennou posádkou v červenci roku 1942 operovala u Aleutských ostrovů. Naposledy o sobě posádka dala slyšet 30. července, kdy hlásila silnou protiponorkovou aktivitu. Pak už k žádnému kontaktu nedošlo a 16. srpna 1942 byla ponorka oficiálně prohlášena za ztracenou.

Logo

Námořnictvo nemělo tušení, kde jeho ponorka vlastně leží a z jakých příčin se potopila. V japonských vojenských záznamech není zaevidován žádný útok na americkou ponorku v oblasti Aleutských ostrovů v době, kdy zmizel Grunion. V roce 2002 se ale na internetu objevily informace o možné poloze potopené ponorky, které využili synové jejího velitele Mannerta L. Abela. V roce 2006 při sonarovém průzkumu objevili možný cíl u ostrova Kiska.

Vrak nakonec synové velitele spolu s veterány druhé světové války našli v hloubce asi kilometr a půl pod hladinou oceánu. Americké námořnictvo potvrdilo, že se skutečně jedná o ztracenou USS Grunion. Důvod, proč se ponorka potopila, však podle zprávy na stránkách Science Daily zatím zůstává tajemstvím.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka