Nobelova cena za lékařství a fyziologii

22. září 2010

Výbor pro udělování Nobelovy ceny dnes ve Stockholmu oznámil první letošní nositele Nobelovy ceny.

Nobelova cena za lékařství a fyziologii se uděluje od roku 1901 a její nositel obdrží 10 milionů švédských korun, což by bylo asi 25,4 milionu korun. Letos si tuto částku mezi sebe rozdělí tři vědci - dva muži a jedna žena. Polovinu získá dvaasedmdesátiletý německý virolog Harald zur Hausen. Cenu mu přinesl objev, že rakovinu děložního čípku mají na svědomí takzvané papilomaviry. Tuto teorii Harald zur Hausen poprvé publikoval v roce 1976 a izolovat viry z rakovinou postižené tkáně děložního čípku dokázal na počátku 80. let minulého století. Jeho objev tak pomohl vývoji vakcíny proti rakovině děložního čípku, která existuje od roku 2006.

Problematikou papilomavirů a jejich souvislostí s rakovinou děložního čípku se zabýval i český vědec profesor Vladimír Vonka. Jednou z jeho nejvýznamnějších výzkumných prací je studie, která vyvrátila obecně přijímaný názor, že základem karcinomu děložního čípku je genitální virus herpes simplex. Tato studie i další vědecké výsledky získané v průběhu řešení přispěly k tomu, že jako příčina tohoto typu karcinomu byly rozpoznány lidské papilomaviry.

Profesor Vladimír Vonka
Vstupte! s Vladimírem Vonkou

K virologům putuje i druhá část Nobelovy ceny, kterou si rovným dílem rozdělí dva Francouzi - Françoise Barréová-Sinoussiová a Luc Montagnier. Dvojice počátkem 80. let minulého století dokázala izolovat virus HIV, který způsobuje onemocnění AIDS a položila tak základ k dalšímu výzkumu i vývoji antiretrovirových léků, díky nimž pacienti přežívají řadu let.

V průběhu tohoto týdne budou postupně vyhlášeny i další letošní Nobelovy ceny - za fyziku, chemii, literaturu, mír a ekonomiku. Předávání prestižních ocenění se ve Stockholmu uskuteční 10. prosince - tedy v den smrti vynálezce dynamitu Alfreda Nobela, který zemřel v roce 1896.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.