Sdružení nájemníků: Zvýšení regulovaného nájemného řada lidí finančně nezvládne

Nárůst regulovaného nájemného může finančně položit některé skupiny lidí. Obává se toho Sdružení nájemníků. Podle něj mají některé domácnosti potíže platit už teď, v řadě případů pak dochází ke zdražení i přes 50 procent. Od 1. ledna má přitom přijít další vlna postupné deregulace nájmů. O situaci chce proto sdružení ještě jednat s ministerstvem pro místní rozvoj.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

nové byty

nové byty | Foto: Marián Vojtek

Dopady růstu nájemného přímo na lidi budou podle Sdružení nájemníků výrazně jiné, než se předpokládalo. Sdružení chce proto ještě s ministerstvem jednat.

"Říkalo se, že se to nájemné pohne ve velkých městech o 14 až 19 procent, zatímco realita, protože je ten trh nevyrovnaný, je kolem 40 a u těch nízkopříjmových skupin dokonce přes 70 procent ročně. To je naprosto neuvěřitelné a mohlo by to způsobit obrovský kolaps - nárůst bezdomovectví se všemi doprovodnými jevy a tak dále. Takže my chceme, aby se tato věc, pokud možno rychle, zanalyzovala a přijalo se nějaké řešení," uvedl místopředseda sdružení Milan Taraba.

Mladé rodiny s dětmi, zdravotně postižení nebo senioři, kteří už v bytech žijí sami bez partnera - to jsou skupiny lidí, které postupná deregulace nájmů zasáhne podle Sdružení nájemníků nejvíce. Milan Taraba uvedl, že pokud se někdo z rizikových skupin dostane do potíží, mělo by se mu pomoci z veřejných peněz: "My musíme řešit především případy lidí, kteří už nemohou s tím stavem, do kterého se dostali, dělat vůbec nic, protože oni si svůj život plánovali v jiné době, v jiném režimu. Samozřejmě mnoho mladých lidí si s tou situací poradí, protože mají jiné výdělečné či sociální možnosti. Ale ti lidé, kteří si zodpovědně naplánovali svůj život třeba v roce 1970, a jestli jim je třeba 75 nebo 80 roků, tak oni ty možnosti nemají. Tady musí hrát roli veřejný sektor."

Resort se schůzce nebrání, přesný termín ale zatím žádný nenabídl. Podle jeho mluvčího Hynka Jordána už teď ale existují pojistky, a na dalších se pracuje, jak zařídit, aby ti méně majetní neskončili na ulici:

"Ministerstvo pracuje na návrhu zákona o sociálním bydlení, který počítá se zavedením takzvaných basic standard bytů - má se jednat o jednoduše zařízené malometrážní byty. Také určitou formou pomoci je existující sociální podpora v bydlení."

Sdružení nájemníků doufá, že se jim podaří s ministerstvem jednat ještě v říjnu.

Veronika Malá Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme