Dnes uplynou dva roky od vraždy ruské novinářky Anny Politkovské

Ruská veřejnost si dnes připomíná druhé výročí násilné smrti novinářky Anny Politkovské. Redaktorka listu Novaja Gazeta, která patřila ke kritikům vlády bývalého prezidenta a současného ruského premiéra Vladimira Putina, byla zavražděna přímo ve svém domě v centru Moskvy. Ruská generální prokuratura oznámila, že případ by měl jít v dohledné době před soud. Kritikové ale upozorňují, že pozadí vraždy a zejména otázka, kdo si likvidaci nepohodlné novinářky objednal, stále zůstává nevyřešena.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Moskva

Moskva | Foto: Marek Dlouhý

Anna Politkovská se dostala do povědomí ruské i světové veřejnosti především svými reportážemi z rusko- čečenské války, ve kterých otevřeně poukazovala na násilí páchané ruskými jednotkami na čečenských i ruských civilistech. Ruské úřady tvrdí, že její vraždu objasnily, s tím ale nesouhlasí většina novinářčiných kolegů.

Jak upozornil v rozhovoru pro agenturu Interfax Dmitrij Muratov, šéfredaktor listu Novaja Gazeta, kde Anna Politkovská pracovala, vrah je na útěku v zahraničí, tajemstvím zůstává i to, kdo si u něj čin objednal - případ proto nemůže být uzavřen.

Na sporné otázky i na problémy, kterým v Rusku čelí k vládě kritičtí novináři, chtějí dnes odpoledne upozornit účastníci plánované vzpomínkové akce v centru Moskvy.

Lenka Kabrhelová, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme