Jazz s visačkou zvířete

8. říjen 2008

V jazzovém vydavatelství Animal Music, jehož provozováním si zřejmě bývalý člen skupiny Sto zvířat a autor hudby k filmu Želary Petr Ostrouchov zpestřuje rutinu povolání advokáta, vychází letos už druhé album inspirované pobytem v romantické metropoli nad Seinou. Po skladbách na CD Silently Dawning Davida Dorůžky se Paříž nepřímo promítla i do nového disku třicetiletého kytaristy Petra Zelenky. Ten v hlavním městě Francie, kde v posledních letech žil a pracoval, potkal muzikanty, s nimiž natočil své aktuální album Memory Flash.

Kanadský hráč na bicí a perkuse Karl Jannuska, kontrabasista z Izraele Yoni Zelnik a francouzský saxofonista Olivier Zanot obohatili Zelenkovu autorskou hudbu nejen svým hráčským umem, ale poskytli jí i nová tvůrčí východiska. Jazzový samouk spolupracující doma například s Jaromírem Honzákem či Janem Knopem (alias Najponkem) patří k poučené generaci hudebníků, kterým nestačí jazzový mainstream, ale pokoušejí se o vlastní, moderní přístup. Naživo se o tom můžete přesvědčit 8. října v pražském Rudolfinu, kde se Petr Zelenka představí se svým "českým" kvartetem.

Jazz v Rudolfinu - Petr Zelenka

Na zmíněném koncertu Jazz v Rudolfinu se objeví i další soubor, jehož novinka v září obohatila katalog Animal Music. Vertigo Quintet už na rozdíl od Zelenky patří k zavedeným pojmům nastupující generace českého jazzu a bez ohlasu zdaleka nezůstávají ani jeho koncerty za hranicemi republiky. Za svůj debut obdrželi Marcel Bárta, Oskar Török, Vojtěch Procházka, Rastislav Uhrík a Daniel Šoltis Anděla v kategorii Jazz & Blues a na další desce Live U Staré paní svůj záběr rozšířili o spolupráci se smyčcovým kvartetem a rockovou zpěvačkou Lenkou Dusilovou.

Jazz v Rudolfinu - Vertigo Quintet

"Hlasem" jejich třetí nahrávky je ale vokalistka a violoncellistka nezařaditelného dua Tara Fuki Dorota Barová, jež jistě neunikla pozornosti návštěvníků jednoho z pražských koncertů Bobbyho McFerrina, kde Tara Fuki vystoupily v roli předskupiny. Tři ze sedmi skladeb Barová opatřila i texty v polštině, a ještě tak zvýraznila široké stylové rozkročení mimořádně ambiciózního Vertiga.

autor: Milan Šefl
Spustit audio