8. 10.

7. říjen 2008

Wolfgang Meyerings Malbrook - Qwade Wulf Návštěvníci festivalů v Rudolstadtu znají německého multiinstrumentalistu Wolfganga Meyeringa z tamních koncertů - každoročně totiž vede pro tento účel specielně sestavené skupiny "magických nástrojů". Vedle toho působí Meyering také ve skupině Malbrook, s níž se specializuje na zatím ne příliš známou tradiční hudbu severního Německa. Své letošní album nazval Qwade Wulf, což v severoněmeckém dialektu znamená "zlý vlk".

Alamsaksa Poloness 03:58

Störkje Störkje 02:21

Meyring čerpá repertoár ze starých zpěvníků z regionů na severu Německa, především z Westfálska a Mecklenburska, texty jsou příběhy ze života venkovanů i aristokratů. Příklad: minstrel je odsouzen k smrti, protože svoji novou píseň zpíval princezně v její ložnici. Poslechněme se teď starou legendu z Fríských ostrovů, o dvou nápadnících, kteří závodili v sekání trávy. Ten, kdo poseče svoji půlku louky jako první, získá nevěstu - ale píseň má tragický konec, rychlejší z nápadníků ve finále závodu zemřel vyčerpáním.

Doodshörn 07:04

Rockhaver 02:36

Tradiční hudba severního Německa se silně odlišuje od stylů z jižních regionů, především z Bavorska, které jsou blízké české dechovce a mylně bývají považovány za kulturní identitu celého Německa. Severoněmecká hudba je naopak mnohem bližší Holandsku, Dánsku či jižnímu Norsku. Důvodem jsou historické námořní cesty, které severní Německo propojují s jižní Skandinávií. Příkladem této spřízněnosti je skladba Geerd Olberts, která pochází ze severního toku Rýna, ale velmi podobná píseň se zachovala i v Holandsku a Norsku.

Geerd Olberts 06:15

Aria Poloness 02:57

Jögdelk Volkje 05:00

Bornhöved 03:08

Spustit audio