Nobelovy ceny za fyziku

22. září 2010

Nobelovu cenu za fyziku si letos odnese trojice vědců, kteří se zabývají výzkumem subatomárních částic.

Výbor pro udělování Nobelovy ceny dnes ve Stockholmu oznámil , že novými držiteli ocenění za fyziku se stávají japonští vědci Makoto Kobajaši a Tošihide Masukawa a jejich americký kolega japonského původu Yoichiro Nambu. Nobelovu cenu, z níž polovinu dostane Nambu a Kobajaši a Masukawa získají každý čtvrtinu, jim přinesla práce v oblasti jaderné a kvantové fyziky, konkrétně studium narušení symetrie subatomárních částic.

Yoichiro Nambu

Makoto Kobajaši (narozen v roce 1944) a Tošihide Masukawa (narozen v roce 1940) objevili původ jevu označovaného jako narušení symetrie, který se projevuje u subatomárních částic a ovlivnil i samotný vznik vesmíru - díky němu mohlo vzniknout víc hmoty než antihmoty. Na základě znalosti jevu předpověděli tři typy kvarků - elementárních částic, z nichž jsou složeny hadrony, které tvoří vnitřní strukturu protonů a neutronů. Jejich existence byla později dokázána experimentálně.

Narušením symetrie se zabývá i Yoichiro Nambu, který se narodil v roce 1921 a je jedním ze tří zakladatelů známé teorie strun. Nobelovu cenu získal za objev mechanismu přirozeného rozkladu souměrnosti subatomárních prvků.

Včera výbor oznámil držitele Nobelovy ceny za lékařství a fyziologii. V dalších dnech nás čeká vyhlášení držitelů ocenění za chemii, literaturu, ekonomii a Nobelovu cenu míru.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.