Drahocenní měkkýši

22. září 2010

Mořští měkkýši by podle odborníků mohli představovat skutečný poklad - alespoň pro farmakologický průmysl a producenty biopaliv.

Hlad po užitečných sloučeninách přiměl americké Národními ústavy zdraví (The National Institutes of Health, NIH) k udělení čtyřmilionového ( v amerických dolarech) grantu skupině amerických a filipínských vědců. Jejich úkolem bude průzkum měkkýšů, kteří žijí v moři kolem Filipínského souostroví. Oblast byla vybrána z jednoduchého důvodu - mořští biologové ji popisují jako epicentrum biodiverzity a žije zde asi 10 tisíc druhů měkkýšů, což představuje jednu pětinu z celkového počtu druhů.

Logo

Prvním cílem výzkumu má být sběr, identifikace a katalogizace druhů. Výsledky by měly být volně dostupné prostřednictvím internetu. V další fázi se vědci zaměří na výzkum látek, které by využil farmakologický průmysl při vývoji léčiv centrálního nervového systému a rakoviny. Hledat je budou jak v samotných měkkýších, tak i v bakteriích, které těla měkkýšů obsahují. Zajímají je především prudce jedovatí plži homolice - odborníci totiž předpokládají, že v každém druhu homolice mohou najít až 700 takových sloučenin.

Výsledky výzkumu by se teoreticky mohly promítnout i do oblasti biopaliv. Ve třetí fázi totiž budou vědci studovat mlže z čeledi sášeňovití (Teredinidae), kterým se někdy říká mořští termiti. Stejně jako jejich suchozemští jmenovci totiž dokážou trávit dřevo - o čemž se v minulosti mohla přesvědčit nejedna loď, kterou sášně zcela rozežraly. Vědci doufají, že mezi jejich enzymy najdou takové, které by umožnily konverzi celulózové biomasy na ethanol.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.