Robot inspirovaný pterodaktylem

7. říjen 2008

Inženýři aeronautiky z Texaské technické univerzity sáhli po inspiraci k vývoji nového autonomního letadélka skutečně hluboko do minulosti.

Podle jejich názoru okřídlení plazi pterodaktylové, kteří byli svrchovanými vládci nebe, v sobě spojovali to nejlepší z ptáků i netopýrů. Dokázali plachtit stejně jako ptáci a přitom mohli manévrovat s obratností, která se plně vyrovnala dnešním netopýrům.

Jeden brazilský pterodaktyl nesl na hlavě velký smyslový orgán tvaru podobnému lodní plachtě. Právě tento druh inspiroval inženýry k vývoji letadla, které přesně kopíruje stavbu těla pterodaktyla a ocasní křídlo má umístěné na nose. Jeví se vám to jako nesmyslné?

Rekonstrukce kostry pterodaktyla, která inspirovala tvůrce letadla Pterodrone

Počítačový model vytvořený podle kompletní kostry pterodaktyla ale ukázal, že nejde o destabilizaci, ale naopak o prvek, který letadlu umožní lépe proklouzávat úzkými prostorami, manévrovat mezi vysokými budovami a přistávat na balkónech. Letadlo, které je dlouhé asi 70 centimetrů, dostalo jméno Pterodrone a jeho účelem by měl být především sběr dat.

Podle svých tvůrců představuje zcela novou kategorii robotických letadel. Dokáže nejen zcela tiše létat a plachtit, ale také kráčet po zemi - stejně, jako před 115 miliony let tvor, který jeho vznik inspiroval.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.