Británie dá 50 miliard liber na záchranu bank

Záchranný plán pro britské banky oznámila tamní vláda. počítá s jejich částečným zestátněním. Britské banky se v posledních dnech ocitly pod sílícím tlakem, odmítají si vzájemně půjčovat peníze.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Londýn

Londýn | Foto: Fotobanka stock.xchng

Balíček opatření na záchranu britských bank zahrnuje v první řadě uvolnění nejméně 50 miliard liber, které banky v potížích mohou čerpat za konkrétních podmínek. Tato pomoc se vztahuje na osm hlavních britských bank, ale jiné banky se mohou k programu připojit.

Oplátkou za poskytnutí peněz ze státního rozpočtu dostane vláda preferenční akcie v bankách, jež pomoci využijí. Ministr financí Alistair Darling řekl, že očekává vrácení peněz do tří let.

Podle informace BBC je mezi podmínkami poskytování peněz zachraňovaným bankám omezení příjmů jejich vedoucích pracovníků a dividend akcionářů. Stínový ministr financí George Osborne řekl, že konzervativci tento plán podporují.

Premiér Gordon Brown od plánu očekává obnovení důvěry ve finanční systém: "Musíme být spokojeni s tím, čeho se dosáhlo v dohodě s bankami - týká se to omezení odměn manažerům, vyplácení dividend a zdokonalení dohledu."

Jitka Malá, Milan Kocourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme