Před soudem poprvé H-Systém

Šest zakladatelů společnosti H-Systém přišlo dnes poprvé před soud. Obžalováni jsou z trestných činů poškozování věřitele, podvodu a zpronevěry. Vrácení úspor více než tisícovce klientů ale soud nevyřeší. Policie totiž peníze nedokázala najít. Jedinou možností na vrácení alespoň části peněz je proto konkursní řízení. To ale - stejně jako vyšetřování - trvá už čtyři roky a už teď je jasné, že zbývající majetek H-Systému pokryje pohledávky klientů maximálně z 5 procent. 1200 poškozených přišlo dohromady o jednu miliardu 200 miliónů korun.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Petr Smetka, bývalý šéf H-Systemu

Petr Smetka, bývalý šéf H-Systemu | Foto: René Volfík | Zdroj: Český rozhlas

Soudci se dnes posadili za 120tisícistránkový spis. Nikdo z nich prý nic takového nepamatuje. Čtení obžaloby zabralo bezmála půl druhé hodiny. Vzhledem k ohromnému rozsahu kauzy soudce počítá s ukončením procesu rozhodně s manažery H-Systému až v příštím roce.

Podle zvláštního správce konkursní podstaty Iva Mráze byla dosud prodána méně než polovina zbývajícího majetku vytunelované firmy. "Nejsou prodány hlavně ty části majetku, jež jsou zatíženy nějakými právními spory, případně se jedná o majetek, který je zatížen nájemními smlouvami a tam vlastně je to všechno vázáno na dobu ukončení sporů o vyklizení těchto předmětných nemovitostí."

Jak potvrdil soudce pražského městského soudu Kamil Kydalka, obžalováno je celkem šest osob. "Dva jsou obžalováni z trestného činu poškozování věřitele, tam je trest odnětí svobody v rozpětí od 2-8 let. Další 4 obžalovaní jsou obžalováni z trestného činu podvodu, tam je sazba 5-12 let a jeden z obžalovaných ještě navíc z trestného činu zpronevěry, sazba 5-12 let stejná jako u těch podvodů."

Žalobce totiž tvrdí, že vedení H-Systému podvádělo své klienty od samého začátku, tedy od roku 1993. Bývalý šéf představenstva H-Systému Petr Smetka ale vinu rozhodně popírá. "Samozřejmě nepřijímám vinu ve smyslu obžaloby, že to byl podvod od začátku, ale chci to náležitě objasnit soudu, ale nezlobte se, že to neřeknu vám dřív než soudu."

Domek nebo byt měli zájemci získat do 2-3 let. Za zpravidla miliónovou zálohu se ale ničeho nedočkali a o peníze přišli. H-Systém totiž dokončil pouhých 30 domků a zkrachoval.

Vrácení peněz poškozeným klientům ale soud nevyřeší. Policie je totiž nedokázala dohledat. Jedinou nadějí na alespoň částečné uspokojení věřitelů H-Sysému je proto konkursní řízení. To bude podle Mráze trvat ještě minimálně jeden nebo dva roky.

Markéta Kaclová, Petra Steinerová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme