Houba pro ropný průmysl

22. září 2010

Nově objevený druh houby by mohl čistit surovou ropu od sirných a dusíkatých sloučenin.

Sirné a dusíkaté sloučeniny z ropných produktů přispívají ke znečištění ovzduší a kyselým dešťům. Limity na jejich obsah v naftě jsou čím dál přísnější. V současnosti se ze surové ropy odstraňují reakcí s vodíkem, která probíhá při teplotě 455 stupňů Celsia za tlaku, který je 204krát vyšší než atmosférický. Výsledky jsou dobré, ale ne perfektní a odborníci hledají i jiné cesty.

Ilustrační foto

Sirné sloučeniny umí odstraňovat některé mikroorganismy, které žijí v ropě. V posledních letech byla izolována řada bakterií, které ropu čistí za běžných podmínek. Novinkou je objev houby, která svou efektivitou bakterie značně převyšuje. Houba z oddělení vřeckovýtrusných (Ascomycota) patří do rodu Stachybotrys a vědci z Teheránské univerzity ji objevili v kontaminované půdě z íránských rafinérií.

Podle zprávy na stránkách NewScientist jde o první známý druh houby, který má "odsiřující" schopnosti. Testování jejích schopností ukázalo, že houba ze vzorku surové nafty za tři dny odstranila 76 procent sirných sloučeni - což je výkon, na který by bakterie potřebovaly šest dní.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.