Po hádce a střelbě zemřel syn podnikatele Kočky

Údajný přítel šéfa ČSSD Jiřího Paroubka, podnikatel Bohumír Ďuričko zastřelil včera v noci syna provozovatele pražské Matějské pouti Václava Kočku mladšího. Incident, kterým vyvrcholila vzájemná hádka, se odehrál po křtu knihy Jiřího Paroubka "Česko, Evropa a svět očima sociálního demokrata" v luxusní pražské restauraci Monarch.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

restaurace Monarch v Praze

restaurace Monarch v Praze | Zdroj: ČTK

Opilecký spor. To je podle policie příčinou noční střelby. Václav Kočka mladší byl zasažen krátce po třiadvacáté hodině třemi ranami z pistole. Podle svědků předcházelo incidentu popíjení obou mužů. Každý měl údajně 20 skleniček tvrdého alkoholu. A pak se měli vsadit o to, kdo má víc peněz. Když Kočka junior zaplatil útratu, začala střelba.

Mluvčí pražské policie Ladislav Bernášek incident potvrdil, podrobnosti z vyšetřování vraždy i jména aktérů ale neuvádí: "Hlídka zadržela pětapadesátiletého muže, který je důvodně podezřelý z trestného činu vraždy. Je v policejní cele. Na místě zůstal se střelným zraněním čtyřicetiletý muž, bohužel záchranáři už mu nemohli pomoci," uvedl Bernášek pro Rádio Česko.

Policií uvedené údaje po srovnání s obchodním rejstříkem odpovídají tomu, že podezřelým střelcem je majitel pražského hotelu Axa a někdejší spolupracovník komunistické StB Bohumír Ďuričko. Z otevřených zdrojů nevyplývá, že by byly podnikatelské aktivity obou mužů propojeny a mohly se střelbou souviset.

Předseda ČSSD Jiří Paroubek označil incident za rodinnou a lidskou tragédii, která nemá nic společného s politikou a programem sociální demokracie. "V době incidentu jsem již zřejmě nebyl na místě několik hodin. V restauraci bylo podle mých informací několik posledních hostů, pokračoval tam normální provoz," uvedl Paroubek na mimořádné tiskové konferenci. Zároveň zdůraznil, že Ďurička sice zná devět let, nikdy ale nebyl jeho přítelem.

Paroubek očekává, že politická konkurence nezneužije celou událost v předvolebním boji. Premiér a předseda ODS Mirek Topolánek se vyslovil krátce: "Cokoliv k tomu řeknu, tak bude interpretováno jako předvolební záležitost. Přestože jsem se v minulosti o přátelích Jiřího Paroubka vyjadřoval všelijak, nyní vyjadřují rodině Kočkových soustrast. Ta věc je politováníhodná a je na Jiřím Paroubkovi, aby si ji vyhodnotil," prohlásil Topolánek.

Aktéři noční střelby podle některých zdrojů patří do okruhu blízkých známých Jiřího Paroubka. Václav Kočka mladší byl stejně jako jeho otec členem ČSSD a pro současného šéfa strany pracoval v Ústeckém kraji před posledními parlamentními volbami. S Ďuričkem Paroubek v roce 2005 plánoval společnou dovolenou na jachtě v Chorvatsku. Z té ale sešlo, když vyšla najevo Ďuričkova spolupráce se Státní bezpečností.

Jména Kočky a Ďurička spojuje také takzvaná Kubiceho zpráva, se kterou přišel do Poslanecké sněmovny krátce před posledními parlamentními volbami v květnu 2006 šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Jan Kubice. Psal v ní o prorůstání mafie do politiky. Podle údajů ze zprávy byl Václav Kočka starší podezřelý z vraždy kontroverzního podnikatele Františka Mrázka. Podle některých informací působil Kočka jako poradce tehdejšího premiéra Paroubka, ten to ale popřel.

Martin Hromádka, Pavel Otto, Jan Hrbáček, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme