V severním Izraeli pokračovaly druhou noc pouliční střety mezi Židy a Araby

Už druhou noc pokračovaly v izraelském městě Akko pouliční srážky mezi místními Araby a Židy. Zranění utrpělo nejméně osm lidí. Policie k rozhánění židovských a arabských extremistů použila vodní děla, slzný plyn a ohlušující granáty. Zatčeno bylo okolo deseti lidí, po hlavních aktérech policie dál pátrá.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

izraelští chodci - Jom kippur

izraelští chodci - Jom kippur | Zdroj: ČTK

Násilnosti na okupovaných palestinských územích jsou poměrně běžné. Podobné srážky mezi občany samotného Izraele ale země nepamatuje už několik let.

Ústřední postavou je Taufík Džamál. Tento Arab vjel ve středu večer do židovské čtvrti, kde Židé kvůli svátku Jom kippur dodržovali svůj zákaz používat auta. Džamál tvrdí, že jel se synem a jeho kamarádem ke známým vyzvednout dceru a že se snažil být ohleduplný. Židé kontrují, že měl nahlas puštěnou hudbu a záměrně provokoval.

Ani Židé ale nepopírají, že tříčlennou skupinu začali po vystoupení z auta kamenovat. Do arabských čtvrtí se pak roznesla fáma, že Džamála zabili. To byla jiskra, která spustila nepokoje a ničení, do kterého se zapojily na obou stranách stovky lidí.

Martin Hromádka, Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme