Kouchner: Rusko se stáhlo z Gruzie, dohodu o příměří ale dodrželo jen částečně

Rusko podle Evropské unie splnilo smlouvu o příměří předpokládající stažení ruských vojáků z Gruzie, ovšem pouze částečně. Během dnešní návštěvy Gruzie to prohlásil ministr zahraničí předsednické Francie Bernard Kouchner. V kavkazské republice se byl osobně přesvědčit o tom, zda Rusko vyplnilo podmínky, které jí dohoda stanovuje. Právě tím Brusel podmiňuje obnovení v tuto chvíli zmražených rozhovorů o strategickém partnerství s Moskvou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tbilisi - hlavní město Gruzie

Tbilisi - hlavní město Gruzie | Foto: www.tbilisi.gov.ge

"Nic není dokonalé, čeká nás dlouhá cesta, krok za krokem," těmito slovy zhodnotil francouzský ministr zahraničí výsledek ruského stahování z gruzínského území. Bernard Kouchner potvrdil, že ruské jednotky skutečně Gruzii opustily.

Moskva ale dala znovu najevo, že své vojáky nehodlá stáhnout z dalších sporných míst, která sice leží na separatistických územích Abcházie a Jižní Osetie, ale před srpnovým konfliktem je mělo pod kontrolou Tbilisi. Gruzínští politici proti takovému uspořádání protestují s tím, že není možné mluvit o splnění mírové dohody.

Podle Bernarda Kouchnera ale všechny sporné momenty musí posoudit účastníci mezinárodních mírových rozhovorů, které se příští středu odehrají v Ženevě pod záštitou OSN, OBSE a Evropské unie.

Lenka Kabrhelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme