Rakousko je šokováno smrtí Jörga Haidera, který zahynul při dopravní nehodě

Rakousko šokovala smrt osmapadesátiletého krajně pravicového politika Jörga Haidera. Předseda Svazu pro budoucnost Rakouska a hejtman spolkové země Korutany dnes časně ráno zahynul při automobilové nehodě nedaleko města Klagenfurtu. Jeho vůz dostal pravděpodobně smyk při předjíždění, sjel z vozovky a narazil do betonového sloupu. Haider, který jel v autě sám, při nárazu utrpěl vážná zranění hlavy a hrudníku, kterým podlehl ještě před příjezdem záchranářů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Korutanský hejtman Jörg Haider

Korutanský hejtman Jörg Haider | Zdroj: ČTK

Zatím neobjasněnou otázkou zůstává, proč neměl Haider řidiče nebo ochranku. Rakouský prezident Heinz Fischer označil smrt korutanského hejtmana za lidskou tragédii. Nejvíc se pochopitelně dotýká obyvatel spolkové země Korutany.

Jörg Haider patřil mezi velmi kontroverzní osobnosti rakouské politiky. Měl velké charisma a uměl se, jako vnímavý barometr, měnit podle reakce lidí. Na politickou scénu vstoupil už v roce 1986, kdy se stal lídrem krajně pravicové Strany svobodných. O 19 let později, v roce 2005, se od ní odštěpil Svaz pro budoucnost Rakouska.

Právě v jeho čele zaznamenal Haider v nedávných předčasných parlamentních volbách značný úspěch. Získal největší přírůstek hlasů ze všech politických stran, čímž posunul toto politické seskupení hodně dopředu.

Marie Woodhamsová, Katarína Brezovská, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme