Životopisný film o prezidentu Bushovi zaujal už před svou premiérou

V amerických kinech se začne už za několik dnů promítat životopisný film o odcházejícím prezidentovi Spojených států amerických Georgi Bushovi. Režíroval ho známý filmař Stone Oliver a snímek je předmětem kontroverzí ještě před tím, než bude mít v pátek premiéru.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

George Bush

George Bush | Foto: Alexandr Pícha

Není právě zvykem, aby se o někom točil životopisný film ještě za jeho života. A pokud je hlavním hrdinou takového filmu prezident, který ještě pilně úřaduje v Bílém domě, dá se stoprocentně čekat, že snímek vzbudí rozporné reakce. Film "W" (dvojité W je zkratka prostředního jména současného prezidenta Bushe) je toho příkladem už před svým uvedením před diváky.

Režisér Oliver Stone zůstává podle všeho věrný své pověsti provokatéra. V sérii rozhovorů mimo jiné zmiňoval, že měl potíže s tím, aby film vůbec spatřil světlo světa. "Byli byste překvapení, kolik lidí ve filmovém podnikání nechce, aby se jejich jméno jakkoli spojovalo s politikou," postěžoval si Stone agentuře AFP.

Potíže s financováním ale nakonec film nezhatily, přes omezený rozpočet získal Stone pro film kvalitní herecké obsazení, což uznává většina kritiků. Problém se zdá být spíš v tom, jestli se vůbec dá natočit nestranný životopisný film bez jakéhokoli historického odstupu. Oliver Stone, který nepatří k Bushovým politickým příznivcům, říká, že ho zaujal prezidentův životní příběh.

"Už to, jak se tenhle chlápek mohl stát prezidentem, je neuvěřitelný příběh," uvedl Stone v televizi AFP. Film popisuje Bushovo rozverné mládí, pitky a holdování krásným ženám, sleduje rodinný život včetně hádek s otcem Bushem starším, který byl také prezidentem. V další části pak přibližuje obrácení Bushe juniora na víru a jeho cestu do prezidentského úřadu.

Kritici. kteří už životopisný snímek viděli, nejsou v celkovém hodnocení filmu "W" zajedno. Příběh amerického prezidenta Bushe má ale v každém případě reálnou šanci přivést do kin mnoho diváků už jen proto, že je o Bushovi.

Vít Pohanka, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme