Litevci rozhodují o složení parlamentu i o jaderné elektrárně

V Litvě se dnes konají parlamentní volby spojené s referendem o jaderné elektrárně Ignalina, jejíž uzavření požaduje Evropská unie. Litva se před vstupem do Unie zavázala, že elektrárnu odstaví v roce 2009.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vilnius - katedrála

Vilnius - katedrála | Foto: Pavel Novák | Zdroj: Český rozhlas

Jaderná elektrárna Ignalina pokrývá 70 procent spotřeby elektrické energie v Litvě. Mezi západní Evropou a Litvou zatím neexistuje energetický most, který by do Pobaltí přivedl náhradní elektřinu.

Litva bude po odstavení své atomové elektrárny zcela závislá na ruských zdrojích energie. O prodloužení činnosti Ignaliny mají lidé hlasovat v referendu souběžně s volbami. Výsledky referenda ale nebudou závazné.

Příští vláda je pravděpodobně použije jako argument v jednání s Evropskou komisí o prodloužení činnosti ignalinské elektrárny. Komisař pro energetiku ale upozornil, že pokud Litva neuzavře zastaralou elektrárnu, může Brusel přehodnotit smlouvu o vstupu Litvy do Unie.

Martin Dorazín, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme