Po vraždě Václava Kočky mladšího uvažoval Jiří Paroubek o rezignaci

Pražský hoteliér Bohumír Ďuričko, který je obviněný z vraždy Václava Kočky mladšího, byl vzat do vazby. O umístění do pankrácké vazební věznice rozhodl soud prvního pražského obvodu. Předseda ČSSD Jiří Paroubek v souvislosti s vraždou, která se stala na místě křtu jeho knihy, uvažoval o rezignaci. nakonec se ale rozhodl neodcházet.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jiří Paroubek

Jiří Paroubek | Foto: Dana Josefová | Zdroj: Český rozhlas

Vražda se stala v luxusní pražské restauraci Monarch v noci ze čtvrtka na pátek po autogramiádě a křtu Paroubkovy knihy "Česko, Evropa a svět očima sociálního demokrata". Václav Kočka mladší, syn známého provozovatele pražské Matějské pouti, byl zasažen krátce po třiadvacáté hodině třemi ranami z pistole, kterou Bohumír Ďuričko legálně držel. Podle svědků předcházelo incidentu popíjení obou mužů a sázka o to, kdo má víc peněz.

O rozhodnutí o vazbě informoval soudce Libor Vávra. Na svobodě by se Ďuričko prý mohl pokusit ukrýt nebo ovlivňovat svědky. Ďuričko podal proti rozhodnutí soudu o vazbě stížnost, která ale nemá odkladný účinek. Pětapadesátiletému pražskému hoteliérovi hrozí za vraždu deset až 15 let vězení.

Předseda ČSSD Jiří Paroubek v neděli v České televizi přiznal, že v souvislosti s vraždou, která se později stala na místě křtu jeho knihy, uvažoval o rezignaci na stranickou funkci. Nakonec se ale rozhodl neodcházet, protože případ podle něj se stranou nesouvisí: "Bylo to z nějakého duševního selhání a nevím, proč bych za to měl odpovídat já."

Předseda Strany zelených Martin Bursík, který s Jiřím Paroubkem v neděli v České televizi diskutoval, jeho slova ostře kritizoval: "Zajímavé je, že Jiří Paroubek, kdykoliv se něco stane, má velmi tvrdé komentáře a vychází a priori z presumpce viny, najednou má jiný metr na sama sebe než na ostatní."

Případ dvou podnikatelů pokládá Bursík za možný katalyzátor úrovně české politiky. Dodal, že se okolo politiků točí mnoho chytráků, kteří se chlubí svými kontakty a možnostmi ovlivnit jejich rozhodování.

Případ komentoval i český prezident Václav Klaus: "Nechci k tomu vyjadřovat silné soudy. Nemyslím, že je bezprostředně nějaká souvislost mezi předsedou sociální demokracie a tím, co se tam stalo. Nicméně není možné popřít, že se to stalo na jeho akci, na křtění jeho knížky. Politici si určitě mají pořád dávat pozor, s kým se přátelí."

Kočka starší a Ďuričko podle některých zdrojů patří do okruhu blízkých známých Jiřího Paroubka. Václav Kočka mladší byl stejně jako jeho otec členem ČSSD a pro současného šéfa strany pracoval v Ústeckém kraji před posledními parlamentními volbami. S Ďuričkem Paroubek v roce 2005 plánoval společnou dovolenou na jachtě v Chorvatsku. Z té ale sešlo, když vyšla najevo Ďuričkova spolupráce se Státní bezpečností.

Jména Kočky a Ďurička spojuje také takzvaná Kubiceho zpráva, se kterou přišel do Poslanecké sněmovny krátce před posledními parlamentními volbami v květnu 2006 šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Jan Kubice. Psal v ní o prorůstání mafie do politiky. Podle údajů ze zprávy byl Václav Kočka starší podezřelý z vraždy kontroverzního podnikatele Františka Mrázka. Podle některých informací působil Kočka jako poradce tehdejšího premiéra Paroubka, ten to ale popřel.

Martin Hromádka, Pavel Otto, Jan Hrbáček, Šárka Slezáková, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme