Rádio Svobodná Evropa skončilo po 52 letech vysílání v českém jazyce

Rádio Svobodná Evropa v pondělí dnes naposledy vysílalo v češtině. Po více jak padesáti letech se Američané rozhodli ukončit toto vysílání a soustředit se na jiné země. Na pořadu dne je Střední východ.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jan Bednář a Olga Kopecká-Valeská

Jan Bednář a Olga Kopecká-Valeská | Foto: Michal Doležal

Po 52 letech se v pondělí 30. září ve 22 hodin odmlčelo české vysílání Rádia Svobodná Evropa. Především před rokem 1989 bylo důležitým zdrojem nezávislých informací a financovali ho Američané. Ti se ale letos rozhodli, že potřebují peníze na rozšíření vysílání do jiných zemí v souvislosti s bojem proti terorismu. Radiožurnálu to potvrdila dosavadní ředitelka českého vysílání Rádia Svobodná Evropa Olga Kopecká.

Přehrát

00:00 / 00:00

O. Kopecká: České vysílání svobodné Evropy končí

"Finance byly jediný důvod. Po 11. září loňského roku po útocích na New York a Pentagon, viděli ve Washingtonu důvod soustředit prostředky na vysílání do Afghanistánu a na Střední východ vůbec," připomněla Olga Kopecká.

České vysílání Svobodné Evropy znamenalo pro generace Čechů i Slováků přísun necenzurovaných informací a stanice se zasloužila i o nezkreslený obraz fungování demokratické západní společnosti a tím i o pád komunistického režimu u nás. V české redakci pracovaly mnohé osobnosti, například Ferdinand Peroutka nebo Pavel Tigrid.

Česká republika už má svobodná média, ze kterých se posluchači mohou potřebné informace dozvědět. Vysílání, které dnes naposledy připravují společně Rádio Svobodná Evropa a Český rozhlas, ale neskončí. Na středních vlnách bude zpravodajství a publicistika dále znít na vlnách čtvrté celoplošné stanice Českého rozhlasu, a to pod označením Český rozhlas 6.

Posluchači tak svou stanici nabízející kvalitní zpravodajství, analytické politické komentáře a publicistiku neztratí. Stanice s novým názvem Český rozhlas 6 bude vysílat na dosavadních frekvencích ČRo 6/RSE ve všední dny od 7,00 do 21,00 hodin a o víkendu od 9,00 do 21,00 hodin.

Milan Kopp, Lenka Šumová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme