Nobelova cena za ekonomii

22. září 2010

Výbor pro udílení Nobelových cen minulý týden ve Stockholmu vyhlásil nové držitele ocenění za lékařství a fyziologii, fyziku, chemii, literaturu i za mír. Na tento týden zbyla už jen Nobelova cena za ekonomii, kterou získává americký ekonom a publicista Paul Krugman.

Pětapadesátiletý Paul Krugman přednáší ekonomii na Princetonské univerzitě a v minulosti pracoval v Bílém domě jako ekonomický poradce. Během své kariéry napsal řadu knih a článků, je také stálým přispěvatelem časopisu Fortune a deníku New York Times. Nobelovu cenu dostal za práci v oblasti v oblasti mezinárodního obchodu a ekonomické geografie, konkrétně za analýzu obchodních vzorců lokalizace ekonomické aktivity. Jeho velkým přínosem je také takzvaná "nová teorie obchodu" neboli new trade theory, která se zabývá geografickou polohou zemí a jejich konkurenčními výhodami.

Nobelova cena za ekonomii není udělována z vůle vynálezce dynamitu Alfréda Nobela - zavedla ji v roce 1969 centrální Švédská banka ve spojení s oslavami svého 300letého výročí. Její laureát si však stejně jako další ocenění odnese peněžní odměnu ve výši deseti milionů švédských korun, což je asi 26 milionů Kč. Ceny budou slavnostně předány 10. prosince - tedy v den smrti Alfreda Nobela, který zemřel v roce 1896.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.