Komunistická Severní Korea obnovila likvidaci jaderného reaktoru

Severní Korea obnovila demontáž svého nukleárního reaktoru. Pchjongjang přerušil práce na likvidaci jaderného zařízení v Jongbjonu v září poté, co ho Washington odmítl vyškrtnout ze seznamu zemí podporujících terorismus. Administrativa amerického prezidenta George Bushe se ale uplynulý víkend k tomuto kroku rozhodla. Výměnou za to povolila Severní Korea i návrat jaderných inspektorů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jaderné zařízení KLDR v Jongbjonu

Jaderné zařízení KLDR v Jongbjonu

Pokračování likvidace pětimegawattového reaktoru v Jongbjonu, kde se získával obohacený uran pro atomové zbraně, monitorují inspektoři z Mezinárodní agentury pro atomovou energii. Mohou také opět dohlížet i na demontáž dalších dvou zařízení, na obnovu jaderného paliva a na zpracování vyhořelých palivových tyčí.

Podle některých expertů ale nyní bude záležet na vůli severokorejského režimu, zda povolí vstup zahraničních odborníků do ostatních vojenských a výzkumných objektů, které mohou být součástí jaderného programu režimu Kim Čong-ila. Spojené státy také chtějí zjistit, zda Severní Korea tajně nepokračuje ve výrobě atomových hlavic a v exportu této technologie.

Severní Korea začala demontovat své jaderné zařízení loni v listopadu výměnou za to, že dostane hospodářskou pomoc od Spojených států, Jižní Koreje a Japonska. Pchjongjang si také jako podmínku stanovil, že bude vyškrtnut z amerického seznamu zemí podporujících terorismus.

Robert Mikoláš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme