Průvodce lidí od dob neolitu

15. říjen 2008
Monitor

Průvodcem je možné nazvat kaštanovník jedlý, který lidé od dob neolitu využívají jako potravu, léčivo anebo jako krmivo pro hospodářská zvířata. A právě tomuto stromu patřila v letošním roce konference v Pekingu, které se účastnil také RNDr. Milan Bolvanský z Ústavu ekologie lesa Slovenské akademie věd.



Jak konference probíhala? Co nového se účastníci o "gaštanoch" dozvěděli? I o tom už jsme si s doktorem Bolvanským povídali v Monitoru, stejně jako o rozšíření tohoto stromu.



I přesto, že se Interantional Chestnut Conference 2008 + International Forest-Fruit Trade Conference koná jednou za čtyři roky a letošní byla čtvrtá v pořadí, také v loňském roce se odborníci sešli, aby si sdělili řadu informací o pěstování, nemocech i ekonomice spojené s péčí o kaštanovníky. Místem setkání bylo Turecko, kde také doktor Bolvanský nescházel. Rozhovor si můžete připomenout zde.

Logo

Logo
autor: Adriana Krobová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.