Čínská vláda čelí dalšímu skandálu, tentokrát s vanadem

V Číně onemocnělo na tisíc lidí, tentokrát kvůli vanadu. Vláda kvůli tomu nechala uzavřít třináct továren a nařídila vyšetřování. K případu došlo v provincii Che-pej, kterou v minulých dnech zasáhl i skandál s kontaminovaným mlékem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

neštěstí v čínském dole

neštěstí v čínském dole | Foto: AFP

Třináct továren na vanad u obce Ťien-li pokračovalo v provozu, přestože je vláda už před dvěma lety nechala uzavřít.

K ráznější akci ji přiměla až skutečnost, že kvůli neekologickému provozu onemocnělo kožními chorobami na tisíc obyvatel žijících v okolí závodů. Podniky navíc vypouštěly arzén a další chemické látky, které se dostaly i do řek. Následkem toho byla zničena i úroda farmářů.

Poptávka po vanadu, který se přidává do vysoce kvalitní oceli, v Číně roste, proto továrny na výrobu tohoto kovu v zemi existují i ilegálně, podobně jako například uhelné doly. Chronická otrava vanadem se může projevit i poklesem krevního tlaku či selháním jater.

Provincie Che-pej, kde nelegálně působily tři továrny na vanad, je od září v centru skandálu kolem mléka, do něhož se dostala průmyslová látka melamin. Po konzumaci sušené kojenecké stravy zemřely čtyři děti a desetitisíce dalších mají problémy s ledvinami.

Robert Mikoláš, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme