V archivech je možná další doklad o tom, že Kundera mohl udat Dvořáčka

V archivech je možná další doklad o tom, že spisovatel Milan Kundera mohl v roce 1950 udat Miroslava Dvořáčka. Historik Prokop Tomek Radiožurnálu řekl, že kromě hlášení o návštěvě Kundery na pražském oddělení bývalého Sboru národní bezpečnosti by měl existovat ještě zápis v takzvané staniční knize. Tu vedla každá stanice a každé oddělení tehdejší komunistické policie.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Světově proslulý spisovatel Milan Kundera údajně v mládí udal komunistické policii

Světově proslulý spisovatel Milan Kundera údajně v mládí udal komunistické policii | Zdroj: ČTK

Do staniční knihy se zapisovaly podrobnosti o případech, které příslušníci SNB řešili. A kromě toho i jména lidí, kteří se na stanici z jakéhokoliv důvodu dostavili, říká Prokop Tomek z Vojenského historického ústavu:

"V té knize Stanice SNB byly zaznamenávány veškeré události, které se staly na té stanici. To znamená, že došlo k nějakému hlášení, že občané požádali o nějaký zákrok, že byl předveden ten a ten, že bylo provedeno těmi policisty nějaké úřední jednání. Je tam uvedený den, hodina, o jakou událost se jedná, co v té věci bylo podniknuto, případně číslo spisu."

Informaci o tom, že světově proslulý spisovatel údajně v mládí udal policii kamaráda své kolegyně z vysokoškolských kolejí Miroslava Dvořáčka, přinesla v neděli Česká televize s odkazem na pondělní vydání Respektu.

Dvořáčkovi, který se po útěku na Západ zapojil do činnosti tamních zpravodajských služeb a pracoval jako takzvaný agent-chodec, hrozil v Československu trest smrti. V komunistických věznicích nakonec strávil 14 roků. Milan Kundera tyto informace důrazně popřel.

Podle literárního historika Zdeňka Pešata ale Miroslava Dvořáčka udal tehdejší student pražské filozofické fakulty Miroslav Dlask. Údajně se s tím měl tehdy Pešatovi svěřit. Dlask prý měl pocit, že musí informovat i příslušnou organizaci KSČ, a protože Pešat byl členem stranického fakultního výboru, řekl to právě jemu.

Pavel Otto Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme