Polsko hrozí zablokováním unijní dohody o klimatu

Přijetí dohody o boji proti klimatickým změnám v rámci Evropské unie je nejisté. Sedmadvacítka se loni na jaře zavázala, že do roku 2020 sníží objem emisí skleníkových plynů o 20 procent. Toho chce dosáhnout mimo jiné tím, že by elektrárenské společnosti měly nakupovat od roku 2013 všechny povolenky na emise skleníkových plynů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropská unie

Evropská unie

S tím ale nesouhlasí Poláci, kteří ve středu na summitu Evropské rady pohrozili použitím práva veta. Italové zase dohodu chtějí odložit kvůli finanční krizi.

Britský premiér Gordon Brown naopak vyzval k plnění stávajících závazků: "Argumenty pro snížení spotřeby uhlí nejsou jen z oblasti ochrany životního prostředí a zabránění katastrofě, která by před námi mohla stát. Jsou zde také argumenty z oblasti energetické bezpečnosti a dostupnosti energií. Takže bychom měli být méně závislí na nestabilních komoditách," řekl britský premiér.

Marika Táborská, Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme