Nesuďme žížalu podle barvy

22. září 2010

Tygra od lva každý pozná na první pohled. Ale ani trénované oko by od sebe nerozlišilo utajené druhy běžných žížal, které nyní objevili britští vědci. Zjistili, že místo jednoho druhu máme hned čtyři.

Žížaly rozhodně nejsou nevýznamná stvoření - v půdě rozkládají organický materiál a jejich cestičky půdu provzdušňují. Bez žížal by výnosy zemědělské půdy citelně poklesly - a to i při používání těch nejlepších fertilizérů. Britští vědci studovali žížaly Allolobophora chlorotica, jeden z dominantních druhů v zemědělské půdě západní Evropy. Druh má dvě barevné varianty - zelenou a růžovou - které se liší svými nároky na prostředí.

Zelené žížaly obývají relativně vlhkou půdu travnatých oblastí, kdežto růžoví jedinci se lépe cítí v suchých půdách zahrad a lesů. Navzdory tomu existují i barevně smíšené populace, které ale produkují neplodné hybridy. Odborníci proto měli podezření, že se ve skutečnosti nejedná o jeden, ale dva druhy. Genetická analýza žížal ze čtyřiadvaceti míst Británie a pěti míst evropského kontinentu nyní potvrdila, že zelené a růžové žížaly patří k různým druhům. Překvapením ovšem bylo, že růžové žížaly se dělí do tří různých druhů. Vzájemně jsou si tyto tři druhy asi tak příbuzné, jako člověk a orangutan.

Namísto jediného druhu Allolobophora chlorotica tedy máme hned čtyři. Objev, o kterém píše článek na stránkách Science, může mít značný dopad na používání zemědělských pesticidů. Není totiž vyloučeno, že jednotlivé druhy žížal budou na tyto látky reagovat s různou citlivostí.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.