Aleš Knížek a Alexandr Pícha

17. říjen 2008

Hosty Dopoledního Radiožurnálu v pátek byli ředitel Vojenského historického ústavu v Praze Aleš Knížek a šéfredaktor Radiožurnálu, donedávna zpravodaj Českého rozhlasu ve Washinghtonu, Alexandr Pícha. Hlavním tématem byl očekávaný unikátní přírůstek do sbírek muzea - tank z plzeňské Škodovky, jehož nejzachovalejší exemplář se v pátek vrací jako dar americké vlády do Česka. Proč je právě tento tank tolik výjimečný? A kdy vznikla myšlenka dostat jej zpět do Česka? V sobotu 18. října bude hostem zpěvačka Petra Janů.

Československý lehký tank LT-35 se po několika desítkách let vrací ze Spojených států domů. Z necelé třístovky těchto strojů se jich po celém světě zachovalo zřejmě jen pět, tento je však nejzachovalejší.

Jak vznikl nápad dostat malý lehký tank LT-35 do Česka, tedy nápad, který později dostával kontury v kanceláři Aleše Knížka? Impulzem pro Alexandra Píchu prý paradoxně bylo to, když v americkém Aberdeenu při psaní reportáže o vojenské technice zjistil, že Američané nejzachovalejší exemplář tohoto tanku v roce 2006 zrekonstruovali - po svém: "Mě píchlo u srdce, protože československý tank, krásný vzor umu československých inženýrů, tam stál v šedých, německých barvách s německým bojovým křížem. V ten moment už nešlo jen o reportáž, ale o věc národní cti."

Řeč přišla i na to, co dělá ředitel muzea, který se poprvé dostane do vnitřku historické památky. Aleš Knížek vzpomíná na své první okamžiky v útrobách lehkého tanku: "Půl hodiny jsem tam lezl s baterkou a kontroloval jsem, co tam všechno zůstalo. Bylo to ohromné překvapení, protože jsem najednou viděl kompletní motor, viděl jsem karburátory, pumpy, převodové zařízení, pověstné rajčáky, brzdy. Podstatné na tom je to, že v tom tanku je takřka všechno. Úžasné na tom je, že to existuje. V podstatě máme Modrého Mauritia."

Lucie Výborná se svých hostů ptala i na další podrobnosti a zajímavosti ohledně lehkého tanku, který obohatí vojenskou sbírku v Lešanech. Jakou například musí zpravodaj Českého rozhlasu použít taktiku, aby přesvědčil americké muzeum k přemalování tanku na původní československé barvy? Jak se transportuje vojenská technika? A jakou roli hrála ve vyjednávání s Američany o předání unikátního tanku do Česka ministryně obrany Vlasta Parkanová?

Záznam rozhovoru s Alexandrem Píchou, Alešem Knížkem i s dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: als
Spustit audio