Spor o kompetence skončí u soudu

Spor mezi polským prezidentem a premiérem o kompetence v zahraniční politice bude řešit Ústavní tribunál. Neshody mezi hlavou státu a předsedou vlády vyvrcholily na summitu EU v Bruselu, kam přijel prezident Lech Kaczyński navzdory nesouhlasu vlády.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Polský premiér a prezident Donald Tusk a Lech Kaczyński

Polský premiér a prezident Donald Tusk a Lech Kaczyński | Foto: www.kprm.gov.pl

Ústavní tribunál bude hledat odpověď na otázku, jestli prezident může sám rozhodnout o své účasti na summitech aniž by to konzultoval s premiérem. Legislativní rada vlády se chce s touto otázkou obrátit k ústavnímu tribunálu už příští týden tak, aby se na prosincovém summitu EU neopakovala nedůstojná situace z tohoto týdne, kdy se polští politici stali předmětem posměchu.

Odborníci na ústavní právo ale nejsou jednotní. Podle jedněch je za zahraniční politiku zodpovědná vláda a prezident s ní má spolupracovat, podle jiných specialistů ale nikdo nemůže hlavě státu nařizovat nebo zakazovat účast v mezinárodních akcích.

Milan Kopp, Martin Dorazín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme