Záhada dinosauřích hřebenů

17. říjen 2008

Počítačová tomografie pomohla vyřešit záhadu kostěných hřebenů na lebkách kachnozobých dinosaurů.

Býložraví dinosauři lambeosauři žili v Severní Americe asi před 75 miliony let a jejich délka se obvykle pohybovala kolem 10 metrů. Jejich hlavy zdobily nápadné kostěné hřebeny potažené kůží, které se tyčily nad nosní dutinou a o jejichž funkci se paleontologové nepřestávají dohadovat. Někteří se domnívají, že hřeben zlepšoval čich tím, že zvětšoval plochu smyslové tkáně. Jiní se přiklánějí k názoru, že hřebeny sloužily k termoregulaci a další jsou přesvědčeni, že šlo o nástroj komunikace, který zesiloval hlas dinosaura.

Počítačová tomografie fosilních kostí a vytvoření trojrozměrných modelů lebky lambeosaura včetně měkkých tkání nyní ukázaly, že správná je nejspíš poslední alternativa. Tito dinosauři měli velmi propracovanou strukturu vnitřního ucha a hřebeny jim patrně sloužily k vytváření nízkofrekvenčních zvuků. Volání mohlo sloužit například k přivolávání partnera nebo varování ostatních jedinců před hrozícím útokem predátorů. Hypotéze, že šlo o čichový orgán, podle zprávy z americké National Science Foundation odporuje mozek s malým a primitivním čichovým lalokem.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.