Litvínov zažil sérii potyček mezi pravicovými radikály, policisty a Romy

Policie musela třikrát zasahovat proti pravicovým extremistům. Ti se odpoledne vydali na pochod z centra Litvínova do čtvrti Janov, kde žije početná romská komunita. Akce měla být odpovědí na útok ze začátku října, kdy Romové právě v Janově napadli desítku extremistů. Konflikty narušily i práci tamních volebních komisí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Policisté se v Litvínově připravují na sraz extremistů

Policisté se v Litvínově připravují na sraz extremistů | Zdroj: ČTK

Pravicových extremistů se do Litvínova sjelo zhruba sedm stovek. Přijeli z celé republiky, dokonce až z Ostravska. Policistů bylo na místě čtyři sta. K prvnímu střetu mezi policii a radikály došlo už na Mírovém náměstí v Litvínově.

Policisté chtěli extremistům zabránit v pochodu do romské čtvrti Janov. Radikálové začali po policistech házet dlažební kostky a ti se je naopak snažili rozehnat dělbuchy. Několika skupinám extremistů se z náměstí podařilo utéct a do Janova se dostali.

V Janově na ně čekalo asi 150 Romů. K žádným vážnějším incidentům ale nedošlo, i když Romové byli vyzbrojeni noži či meči. V jednu chvíli se radikálům podařilo obejít policejní kordon a dav místních Romů a pokusili se je napadnout z druhé strany. Na poslední chvíli se podařilo střetu zabránit a radikály rozehnali policisté na koních a těžkooděnci.

V podvečerních hodinách se tvrdé jádro pravicových extremistů vydalo zpět do Litvínova. V Janově zůstaly jen ojedinělé skupinky extremistů a Romů. Stovky policistů zůstaly v pohotovosti.

Akce pravicových extremistů narušila také průběh voleb v Litvínově. Volební komise z Janova musely zůstat zavřené ve volebních místnostech a nemohly dodat volební lístky na radnici včas.

Katarína Brezovská, Eva Pagová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme