Karty po jihočeských krajských volbách jsou rozdané, teď začnou vyjednávání

20. říjen 2008

Úspěch sociální demokracie v celostátním měřítku charakterizuje právě uplynulé krajské volby, když s převahou vyhrála ve všech regionech. Na jihu Čech vítězná ČSSD získala téměř 34 procent hlasů, o 4 procenta více než druhá ODS. Třetí komunisté dostali zhruba 17 procent hlasů a do krajského zastupitelstva se dostala i KDU-ČSL se ziskem 7 procent.

Vítězní sociální demokraté budou mít v novém krajském zastupitelstvu 22 křesel, doposud vládnoucí občanští demokraté jich získali 19, komunisté 10 a lidovci 4 křesla. Jak bude vypadat vedení kraje, to záleží na povolebních jednáních, která se rozbíhají.

Podle krajského lídra sociálních demokratů, starosty Nové Bystřice Jiřího Zimoly, je jeho strana připravena vyjednávat o budoucí krajské koalici s kýmkoliv: "Jasně jsem několikrát řekl, že pro mě je přijatelné jednání s každou politickou stranou, která nám umožní realizovat maximum našeho volebního programu ve prospěch kraje. Chceme být otevření všem, vést jednání se všemi a uvidíme, jak se ostatní politické strany na tato jednání budou tvářit."

Podle dosavadního hejtmana a krajského lídra občanských demokratů Jana Zahradníka by se jeho strana nebránila ani opoziční roli, ani vyjednávání o velké koalici nekomunistických stran, která v kraji už vládla v letech 2000 - 2004: "Za ODS bude vyjednávat vyjednávací tým složený z poslance Zajíčka, předsedy regionální rady, mě a doktora Kuby, druhého muže na kandidátce. V jeho kompetenci bude o jakýkoliv dalších věcech jednat. V tuto chvíli nemohu předjímat žádnou budoucnost, i když zkušenost z minulé doby byla dobrá.

Sociální demokraté se budou muset v krajích rozhodovat, zda budou sestavovat krajské vlády s občanskými demokraty nebo s komunisty. Bez některé z těchto strany dohromady většinu nedají. Podle pozorovatelů a kuloárů Lidového domu by to mohlo stranu rozdělit na dva tábory. Nejvyšší straničtí představitelé včetně předsedy Jiřího Paroubka prozatím shodně tvrdí, že rozhodování bude na krajských stranických reprezentacích a krajských lídrech a že jim do toho pražské vedení nebude mluvit.

Také volební účast byla poměrně vysoká, ke krajským volbám přišlo v pátek a v sobotu na jihu Čech 40,78 procenta voličů. Nejpilnější voliči přitom byli na Českobudějovicku, kde volební účast přesáhla 43 procent. Nejmenší zájem o krajské volby byl na Českokrumlovsku, tam přišlo k urnám jen necelých 38 procent voličů.

Ve srovnání s minulým nové jihočeské krajské zastupitelstvo mírně omládlo, zhruba o osm měsíců. Průměrný věk zastupitelů je 49 let.. Ženy jsou ve výrazné menšině,tvoří jen 20 procent - tedy jednu pětinu. Přesto jich přibylo, doposud bylo zastoupení žen v krajském zastupitelstvu jen osmnáctiprocentní.

Nové složení Zastupitelstva Jihočeského kraje:

ČSSD (Zimola Jiří Mgr.,Stráská Ivana Mgr.,Slíva Jaromír Ing.,Procházková Blanka Mgr.,Novák Jaromír Mgr.,Valhoda Václav Ing.,Vejskrab Rudolf,Bohdalová Vlasta Mgr.,Krejsová Jana RNDr.,Babor Jan Ing.,Mráz Zdeněk,Ševčík Jiří,Veselý Ondřej JUDr.,Němec František,Novák Václav,Šebelík Petr RNDr. CSc.,Lendacký Michal,Kozlovský Jaroslav Mgr.,Půr Josef Ing.,Gavlasz Václav Ing.,Sklář František,Váňa Jan)

ODS (Zahradník Jan RNDr.,Kuba Martin MUDr.,Schinko Robin Ing. arch.,Matoušek Karel Ing.,Štangl František Ing.,Žirovnická Simona Bc.,Malý Martin Ing.,Franců Tomáš Ing.,Vlasák Karel Ing.,Blažek Zdeněk Ing.,Dědič František Ing.,Filištein Václav Ing.,Dušek Tomáš Mgr.,Váňa Jan PaedDr.,Král Václav Ing.,Žiláková Marie,Eliáš Petr,Brodská Jitka Ing.,Přívozník Ladislav MUDr.)

KSČM (Braný Petr RSDr.,Baborová Vítězslava Mgr.,Vytiska Tomeš JUDr.,Ebert Václav,Počtová Lucie,Dvořák Luboš JUDr.,Sedláček Stanislav,Kučera Václav,Velich Ladislav,Nohavová Alena)

KDU-ČSL (Pavelka Vladimír MUDr.,Netík Jiří,Hrdinová Marie Ing. Bc.,Franěk Jaroslav)

autor: čro čb
Spustit audio