Mrtví pod podlahou

22. září 2010

"Nález jako z filmů o Indiana Jonesovi." Tak komentovali kanadští archeologové objev hrobu poblíž sicilské Punta Secco.

Tým vedený archeologem Rogerem Wilsonem z Univerzity Britské Kolumbie provádí na jihu Sicílie průzkum římské vesnice Kaukana. Pod podlahou domu z 6. století našeho letopočtu objevili hrob. Už to samo o sobě představuje velkou zvláštnost. V té době Římané pohřbívali mrtvé na hřbitovech za městem nebo v blízkosti kostelů. Kvalitně omítnuté zdi domu prozrazují, že obyvatelé patřili k místní elitě.

"Hrob příslušníka privilegované vrstvy z šestého století uvnitř domu, který stál uprostřed zástavby, to je krajně neobvyklé," hodnotí nález Wilson.

Na zbytky raně byzantské vsi Kaukana narazily buldozery při hloubení základů novostavby už v roce 1960. Italským archeologům se zatím podařilo prozkoumat jen pár domů a kostel. Většina ze čtyřiadvaceti budov na archeology teprve čeká. Wilson se spolu s kanadskými a italskými kolegy pustil do průzkumu domu, který stal jen pár kroků od pláže. Ukázalo se, že zbytky budovy jsou mimořádně zachovalé. Zdi domu se zachovaly do výšky bezmála dvou metrů. Pod jeho podlahou byla pohřbena žena ve věku mezi 25 a 30 lety. S ní ležela v hrobu i kostra zhruba šestiletého dítěte. Žena měla dokonale zachovaný chrup a její kosti nenesly známky artritidy.

"Byla ve skvělé kondici a zřejmě patřila k místní elitě. Rozhodně nepracovala na poli," přibližuje Wilson dávnou obyvatelku Kaukany.

Hrob kryla kamenná deska s otvorem, kterým pozůstalí lili nebožtíkům obětní úlitby. Tento zvyk pocházel z pohanských časů. Wilson byl proto překvapen, že se obyčej udržel až do 6. století. Zvláště když obyvatelé Kaukany patřili mimo jakoukoli pochybnost k věřícím křesťanům. Dokazuje to kříž na kamenném víku hrobu a na lampě nalezené v domě.

Další výzkum by měl odpovědět na otázky, které se spolu s objevem hrobu vynořily. Kdy byl dům postaven? Byl obýván i v době, kdy pod jeho podlahou leželi nebožtíci? A proč nebyla žena s dítětem pohřbena obvyklým způsobem? Wilson doufá, že odpovědi přinese už příští archeologická sezóna.

Zvuková podoba této zprávy zazněla v historickém magazínu Zrcadlo, který měl premiéru 17. 10. 2008.

autor: Jaroslav Petr
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.