20.10.

20. říjen 2008

Hilja Grönfors & Latso Dzinta - Phurane Mirits I když ty nejznámější romské skupiny pocházejí z jižní Evropy, především z Balkánu, Španělska a jižní Francie, romské písně bychom našli i na evropském Severu, konkrétně ve Finsku. Světoznámá finská akordeonistka Maria Kalaniemi dokonce tvrdí, že romské písně pro ni znamenaly stejně silnou inspiraci, jako tradiční skandinávská hudba z Finska či Švédka.

Finská zpěvačka Hilja Grönfors poznala romský kočovný způsob poznala v mládí, kdy podobným způsobem cestovali po Finsku její rodiče. Desítky let pak sbírala romské písně, a letos vydala své vůbec první album Phurane Mirits, což znamená Staré klenoty. Album vzniklo s podporou řady hudebníků, kteří studují na Sibeliově akademii v Helsinkách, a vydala je instituce Global Music Centre, která rovněž sídlí v Helsinkách.

Kun Kaikkihan 02:09

Kyllä Minun Varsani 02:03

Sydän Sairas On 03:52

Hilja Grönfors natočila své album Phurane Mirits, Staré klenoty, s doprovodem skupiny Latšo Džinta, jejíž sestavu tvoří akordeon, kontrabas, housle a kytara. Poslechněme si skladbu s typickým romským tématem - bude o koních, ale v tomto případě o bílých koních, kteří běží po bílém sněhu.

Valakosten 03:05

Itkisinkö Toiveitani 03:51

Album sběratelky romských písní Hilji Grönfors se natáčelo za účasti několika významných hostí, například dříve zmíněné finské akordeonistky Marie Kalaniemi či jejího manžela, mandolinisty Olli Varise. Následující skladba vznikla s komorním doprovodem jediného nástroje - a tím je akordeon Marie Kalaniemi.

Olin Sairas Kun Luokseni Saavuit 04:10

Kengitäpä Poika 02:56

Salon Hongat 03:07

Spustit audio